OBJECTIU: GUANYAR-SE LA COMPLICITAT DELS LECTORS (II)

Fa unes setmanes vam publicar ací mateix una experiència bloguera que havia posat en marxa la professora Lorena Martí Escandell, amb el seu alumnat de 2n d’ESO de l’IES Marjana de Xiva, a partir de la lectura d’El Franceset, un llibre de Jaume Miquel de la nostra col·lecció «Milanta llibres».

La vàrem voler explicar, aquella iniciativa, com una manera possible per a guanyar la complicitat de lectors i lectores. Ara, en uns dies d’activitats literàries múltiples i diverses, dedicades a commemorar Sant Jordi, setmanes culturals, festes del llibre, Trobades d’Escoles en Valencià, i etcètera, Emili Gascó ens ha volgut explicar una altra d’aquestes opcions que poden motivar a la lectura i, al cap i a la fi, a despertar, o a atiar, l’interès pels llibres. Emili estarà durant tota aquesta setmana a la Biblioteca d’Algemesí, portant a la pràctica la seua manera particular d’animar a la lectura. Si mai teniu ocasió de poder-lo escoltar, no us ho perdeu, perquè el seu poder de convicció és poderós…

Emili Gascó, autor de No m'ho puc creure.

Emili Gascó, autor de No m’ho puc creure.

Per Emili Gascó

Les sessions d’animació lectora estan basades en el misteri i la posada en escena de tot allò que l’auditori veu com a irreal, però que pot arribar a ser versemblant si entra en la complicitat del joc.

Per a posar en escena aquestes qüestions cal plantejar interrogants de fets inversemblants als quals se’ls puguen donar complicitats de validesa. Pensar que les muntanyes desapareixen tots els dies, és un fet increïble, però si el receptor de la notícia, en aquest cas els lectors o escoltadors de les històries, entren en complicitat amb el fet, tot canvia. Allò que semblava irreal, ara pot ser posat en evidència amb el plantejament de qüestions, interrogants als quals cal anar donant solucions lògiques. Per exemple:

—Com es pot fer desaparéixer cada dia les muntanyes i després tornar-les a posar al seu lloc?
—Molt fàcil, això és de caixó, les muntanyes tenen un sistema que les infla i les desinfla cada dia, de manera que així evitem  que hi haja tanta erosió i podem conservar el medi ambient amb millors condicions.
—I què fem amb els arbres?
—Els arbres són recollits a feixos descomunals i portats a uns hivernacles on són guardats durant la nit per a ser replantats durant el dia.

La primera edició de No m'ho puc creure és de l'any 2001. Ara us n'oferim un format renovat, i un contingut revisat, però amb la mateixa capacitat per a connedtar amb els interessos dels joves que, des del primer moment, ha caracteritzat el mestre inquiet i compromès que ha sigut Emili Gascó.

La primera edició de No m’ho puc creure és de l’any 2001. Ara us n’oferim un format renovat, i un contingut revisat, però amb la mateixa capacitat per a connectar amb els interessos dels joves que, des del primer moment, ha caracteritzat el mestre inquiet i compromès que ha sigut Emili Gascó.

I així s’estableix eixa situació inversemblant còmplice de la curiositat del lector, que voldria descobrir o enxampar el narrador en un fet inexplicable.

També faig servir el misteri, les històries de por que tots vivim quotidianament però emmarcant-les en allò que es transforma en divertit i que a la fi hi aporta una explicació lògica que celebrem entre tots. Després faig contar, a la gent que forma part del meu auditori, històries semblants que han viscut i tenen al seu inventari imaginari. Un altre recurs infal·lible són els trucs de màgia elementals amb els quals algunes anècdotes literàries es converteixen en reals i s’hi presencien en directe.

Ah!, i com a devot del meu crack miraculós que és Sant Vicent Ferrer, des de la meua postura d’agnòstic militat, en conte miracles, llegendes i anècdotes que produeixen vivències sorprenents per als lectors i els convide a participar de la imaginació com a eina productora de fantasia.

19Sant-Vicent-ferrer

Representació del conegut com a Miracle de Morella: aquell gràcies al qual el valencià sant Vicent va poder recompondre la criatura que sa mare, alienada, habia esquarterat i guisat com a obsequi per al cèlebre sant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s