El mes d’abril és un dels mesos més agraïts per a eixir a la muntanya en una de les nostres contrades: el dia allarga, no fa massa calor i tenim totes les plantes en plena floració. És per això que volem recomanar-vos una excursió agradable, per si no teniu res a fer un cap de setmana o per si teniu alguna cosa a fer que es puga ajornar. La ruta, l’extraurem d’un dels llibres que ens han donat més alegries últimament: Fent Camí. Rutes al voltant del riu Xaló/Gorgos, de Joan Elies Andrés i Serer, un caminant apassionat. Un llibre de muntanya amerat d’històries, llegendes i tradicions que ens ajudaran a entendre tots els matisos de les serres més importants, al cor de les meravelloses terres de la Marina. Us animem a Fer camí.
EL FORAT I EL FORT DE LA SERRA DE BÈRNIA
“Però em vaig girar i mirí de front la crestallera brava, pròxima i rotunda de la serra de Bèrnia, on hi havia una blanca joguina –un núvol petit- que el vent de xaloc passejava a pleret pels vessants altíssims i abismals com una bala de cotó-en-pèl esfilagarsada. La muntanya”
Enric Valor. L’ambició d’Aleix
La ruta més concorreguda de la serra de Bèrnia és sense dubte la que ressegueix el PR V-7. Una passejada imprescindible per als trescadors de muntanyes. Amb un desnivell de pujada d’uns 450 metres i 8,5 km de recorregut, la caminada ens porta des de les cases de Bèrnia fins a la Font, abans d’enfilar-nos a l’impressionant Forat, per on creuarem la carena rocallosa de la serra per anar a buscar les restes del Fort (s. XVI) i des d’ací completar el recorregut circular fins a les cases de Bèrnia.
RUTA:
1. CASES DE BÈRNIA – FONT DE BÈRNIA (20 min – 1,26 km)
Seguim el camí des de darrere del restaurant de Ramonet (Casa Fabián) i de seguida el camí es bifurca. Nosaltres agafarem la pista de la nostra esquerra que ens conduirà a la font de Bèrnia.
2. FONT DE BÈRNIA – FORAT (1 h 10 min – 2,61 km).
A la font naixen unes escales a mà dreta que ens conduiran a la senda que ascendeix en direcció al forat. Aquesta comença més suau i després acaba acostant-se sota les penyes de Bèrnia i empinant-se una mica més fins arribar al forat.
Creuarem el forat, passant des de la part de l’ombria de Bèrnia a la part de la solana. El canvi de paisatge i, depenent del dia, de condicions climàtiques, hi sol ser sorprenent.
Una vegada creuat el forat, la vista espectacular de la badia d’Altea als nostres peus, la serra Gelada i Benidorm a la costa, i l’imponent Puigcampana juntament amb la bellesa de la serra d’Aitana fan que aquest siga un lloc ideal per a parar a recuperar-se de l’esforç.
3. FORAT – CARRASCA CENTENÀRIA – FORT DE BÈRNIA (2 h 45 min – 5,62 km)
Després del forat agafem la senda a mà dreta que ens durà planejant per gran part de la solana de la serra. Travessarem diversos runars i sovint veurem diferents sendes que transcorren més o menys paral·leles les unes a les altres. Hem d’anar per la que està marcada, encara que totes ens conduiran al mateix lloc.
Ens pot aprofitar com a punt de referència una anyenca carrasca que ens regala la seua ombra a la meitat del recorregut entre el forat i el fort.
Finalment arribem a les restes del fort de Bèrnia. Pocs metres abans d’aplegar a les runes del fort, a mà esquerra ix una senda que ens duu a la font del fort.
4. FORT DE BÈRNIA – CASES DE BÈRNIA (3 h 45 min – 8,45 km)
Creuem el fort i seguim per la senda que de seguida comença a descendir i que ben prompte ens conduirà a l’altra vessant de la muntanya, on podrem delectar-nos amb unes encisadores vistes de la vall de Tàrbena.
La senda s’acaba en un camí ample de terra que cal resseguir, en un agradós passeig final fins a les Cases de Bèrnia.
Podeu descarregar-vos el track per al GPS d’aqueta ruta i de totes les del llibre a: http://www.recursosdidactics.net/
Una encisadora introducció a una serra que ens seduirà i ens obligarà a tornar per descobrir alguna de les 3 rutes alternatives i poc concorregudes, que també s’inclouen al llibre.