Crims i criminals de la Marina Alta

El proper divendres 3 de juny es presenta a Gata el llibre Històries de crims i criminals de la Marina Alta. Aquest treball d’Antoni Reig Pérez va guanyar el I Premi d’Investigació i Assaig Antoni-Lluís Carrió Artigues, que convoca, amb caràcter biennal, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA). El llibre és una coedició entre l’IECMA i Edicions 96.

A la introducció redactada pel mateix Antoni Reig  hi ha una descripció sobre el contingut del llibre i els casos que recull, i la intenció de l’autor a l’hora d’enllestir aquest treball:

«El crim no coneix classes socials. Si bé és cert que la pobresa i la marginació eren, i encara avui són, un excel·lent camp de conreu de la violència, en les narracions que trobareu en les pàgines següents hi ha dos humils mariners de Dénia matant i destruint sense límit a bord d’un vaixell, però també un jutge de pau i exalcalde de Pedreguer pegant un tir de gràcia a un benestant propietari i comerciant del poble. Les enemistats familiars causaran la desgràcia als germans Martí de Senija i un poc aclarit incident farà entrar la mort a la casa dels poderosos i influents Peris de Pego. Un penós cas de violència de gènere en la partida deniera de Santa Paula el 1887 serà presentat, i fins i tot disculpat socialment, com un crim passional. Dos ciutadans poc sospitosos s’acarnissaran el mes de gener de 1893 amb el popular fraret de Server de Pego. L’odi i els tirs arribaran a la finca de Xàbia on passava les vacances el pintor Sorolla l’any 1905; la sang es vessarà el 1884 sobre les vies de la recent inaugurada estació del ferrocarril de Dénia, en les vinyes de Xaló el 1882 i en les de Gata el 1932, o en les cales de Calp i Benissa el 1889.

 

Aquest treball va guanyar el I Premi d'Investigació i Assaig Antoni-Lluís Carrió Artigues, que convoca, amb caràcter biennal, l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta.

Aquest treball va guanyar el I Premi d’Investigació i Assaig Antoni-Lluís Carrió Artigues, que convoca, amb caràcter biennal, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.

 

»No sé si la frase de Voltaire que encapçala aquestes ratlles [la història no és més que el registre dels crims i les desgràcies de la humanitat] satisfarà les perspectives dels historiadors. Tampoc sé si recordar els crims dels pobles canviarà visions històriques. Almenys espere que ens ajude a conèixer un poc més la societat dels nostres avantpassats, a comprendre les mentalitats d’èpoques passades i, un poc, a descobrir que algunes característiques de la condició humana són duradores i no exclusives d’un moment històric determinat. Han estat presents sempre.»

Tarja_presentacio_Gata

Josep Bertomeu, en un article publicat al periòdic Canfali Marina Alta el dia 21 de maig, fa un aclariment que considerem molt idoni, quan ens referim a un llibre d’aquest gènere:

«Tradicionalment, el periodisme que s’ha dedicat a les pàgines de crims ha estat un periodisme truculent i sensacionalista, l’antecedent d’allò que anomenem «premsa groga». Hem de donar a Toni Reig les gràcies per no haver caigut en eixa temptació, diguem-ne comercial, per haver practicat un periodisme seriós, culte i literari. També li hem de reconèixer la tasca investigadora que, com tots saben, necessita molta paciència i molt de criteri històric.»

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s