El proper divendres 3 de juny es presenta a Gata el llibre Històries de crims i criminals de la Marina Alta. Aquest treball d’Antoni Reig Pérez va guanyar el I Premi d’Investigació i Assaig Antoni-Lluís Carrió Artigues, que convoca, amb caràcter biennal, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA). El llibre és una coedició entre l’IECMA i Edicions 96.
A la introducció redactada pel mateix Antoni Reig hi ha una descripció sobre el contingut del llibre i els casos que recull, i la intenció de l’autor a l’hora d’enllestir aquest treball:
«El crim no coneix classes socials. Si bé és cert que la pobresa i la marginació eren, i encara avui són, un excel·lent camp de conreu de la violència, en les narracions que trobareu en les pàgines següents hi ha dos humils mariners de Dénia matant i destruint sense límit a bord d’un vaixell, però també un jutge de pau i exalcalde de Pedreguer pegant un tir de gràcia a un benestant propietari i comerciant del poble. Les enemistats familiars causaran la desgràcia als germans Martí de Senija i un poc aclarit incident farà entrar la mort a la casa dels poderosos i influents Peris de Pego. Un penós cas de violència de gènere en la partida deniera de Santa Paula el 1887 serà presentat, i fins i tot disculpat socialment, com un crim passional. Dos ciutadans poc sospitosos s’acarnissaran el mes de gener de 1893 amb el popular fraret de Server de Pego. L’odi i els tirs arribaran a la finca de Xàbia on passava les vacances el pintor Sorolla l’any 1905; la sang es vessarà el 1884 sobre les vies de la recent inaugurada estació del ferrocarril de Dénia, en les vinyes de Xaló el 1882 i en les de Gata el 1932, o en les cales de Calp i Benissa el 1889.

Aquest treball va guanyar el I Premi d’Investigació i Assaig Antoni-Lluís Carrió Artigues, que convoca, amb caràcter biennal, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta.
»No sé si la frase de Voltaire que encapçala aquestes ratlles [la història no és més que el registre dels crims i les desgràcies de la humanitat] satisfarà les perspectives dels historiadors. Tampoc sé si recordar els crims dels pobles canviarà visions històriques. Almenys espere que ens ajude a conèixer un poc més la societat dels nostres avantpassats, a comprendre les mentalitats d’èpoques passades i, un poc, a descobrir que algunes característiques de la condició humana són duradores i no exclusives d’un moment històric determinat. Han estat presents sempre.»
Josep Bertomeu, en un article publicat al periòdic Canfali Marina Alta el dia 21 de maig, fa un aclariment que considerem molt idoni, quan ens referim a un llibre d’aquest gènere:
«Tradicionalment, el periodisme que s’ha dedicat a les pàgines de crims ha estat un periodisme truculent i sensacionalista, l’antecedent d’allò que anomenem «premsa groga». Hem de donar a Toni Reig les gràcies per no haver caigut en eixa temptació, diguem-ne comercial, per haver practicat un periodisme seriós, culte i literari. També li hem de reconèixer la tasca investigadora que, com tots saben, necessita molta paciència i molt de criteri històric.»