Dels dinosaures de Morella a les Salines de Torrevella

És el subtítol del llibre de Didín Puig i Josep Parra: I tu què en saps?, de títol genèric.

En aquest llibre, els periodistes Didín Puig (Benimodo) i Josep Parra (Vila-real) ens porten a una escola molt especial, on cada xiqueta i cada xiquet té alguna història per contar-nos. Vivències, records, descobriments… Infinitat d’anècdotes recollides per rutes i camins que van unint de nord a sud les nostres terres. Veureu que uns saben d’arbres i plantes; d’altres, de les nostres festes i tradicions; i hi ha qui en sap molt, d’animalets, de llegendes, o de poemes i cançons. Obriu els ulls i les orelles! Sigueu curiosos i no perdeu mai l’oportunitat d’aprendre. Segur que tu també tens alguna experiència per compartir. Vinga, anima’t! I tu, què en saps?

El disseny i la portada, així com les il·lustracions interiors, són obra de Pau Àlvarez López.

Els autors del text

Didín Puig va estudiar Periodisme a París, on organitzava els recitals que han fet Història al teatre Olympia: George Brassens, Ovidi Montllor, Lluís Llach… En tornar a València, entre moltes ocupacions, va impartir les primeres classes de valencià al col·legi dels Jesuïtes; va treballar a la discogràfica Edigsa i com a assessora musical a TVE-Aitana; i es va jubilar sent guionista del Departament de Programes de Canal 9-TVV. Però de la lluita activa en favor del nostre país no es jubilarà mai!

Josep Parra (Vila-real, 1971) és llicenciat en Periodisme. S’ha fet, professionalment, en premsa, ràdio i televisió; sobretot com a guionista del Departament de Programes de Canal 9-TVV entre 1994 i 2007. Apassionat del cine, fou fundador del Festival de Curtmetratges de Vila-real, encara vigent com a “Cineculpable”; i va publicar XXV Mostres, llibre commemoratiu del 25è aniversari de la Mostra de Cine de València. Actualment es dedica a la docència.

 

Useres.jpg

Els pelegrins de les Useres, vistos per l’il·lustrador de I tu què en saps? Dels dinosaures de Morella a les salines de Torrevella.

 

L’autor de les il·lustracions

Pau Àlvarez (Carcaixent, 1980) és dissenyador gràfic i li encanta viure envoltat de paper i tinta. Tot el que sap ho va aprendre a les enciclopèdies il·lustrades per a infants que va heretar dels seus germans i germanes. Per això ara ha gaudit tant dibuixant per a aquest llibre 365 coses tan diverses com un papa Borja o una penjada d’embotits.

Un fragment del llibre

6 de maig. Els pelegrins de les Useres

Els pelegrins de les Useres és una romeria que se celebra els darrers divendres i dissabte d’abril. Ja fa uns dies que ha tingut lloc, però Adela ens ha enviat una foto del seu cosí Juli quan va participar en l’acte. És una processó originària del segle XIV, on 13 penitents avancen en silenci durant els 35 quilòmetres que van del poble de les Useres fins al santuari de Sant Joan de Penyagolosa. Tots porten un hàbit molt curiós. Fan el camí resant, sense parlar entre ells; i preguen perquè el cel envie aigua, una bona collita, i que no vinguen plagues.

També a Castellfort i Cinctorres hi ha una altra romeria fins a l’ermita de Sant Pere de Castellfort, que és del segle xiii. Tots els pobles d’aquella zona són molt bonics: Forcall, la Todolella (amb les seues danses guerreres), Olocau del Rei (el poble més proper a Terol), Vistabella (on fan el Ball Rodat per les festes acompanyat de tabal i dolçaina), etcètera.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s