ELS ULLS DE FERNANDO

Per Maria Josep Escrivà

El mes de desembre passat vam acompanyar Anna Lis, autora de Les temptacions, a parlar del llibre, i de les inquietuds que l’ocupen com a escriptora, al Museu Municipal d’Alzira (MUMA). L’activitat estava programada des de la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alzira, a través del Club de Lectura… amb ulleres lila, que pretén integrar en la lectura la perspectiva de gènere i conscienciar de la necessitat de continuar lluitant per la Igualtat. Una tasca lloable, que felicitem, i per la qual també treballem, tant com podem, des de la nostra editorial. Us convidem a fullejar la magnífica PROPOSTA DIDÀCTICA que ha preparat Carme Doménech per acompanyar i aprofundir en la lectura i l’aprofitament del llibre d’Anna Lis.

Anna Lis, acompanyada per M. J. Escrivà, en una trobada organitzada pel Club de Lectura de la Regidoria d'Igualtat d'Alzira

Anna Lis, acompanyada per M. J. Escrivà, en una trobada organitzada pel Club de Lectura… amb ulleres lila, d’Alzira.

Anna és una esplèndida comunicadora. És una experta defensora de les teories feministes enteses des de la igualtat, i en sol parlar, de la seua importància històrica i de les injustícies socials que afectaven les dones d’una manera vergonyosa fins fa només unes dècades, i en resposta a les quals es va anar construint aquest moviment. Però les narracions que componen Les temptacions no segueixen cap ideari programat, i relaten –des d’una immediatesa quotidiana que connecta amb molta eficàcia amb el públic lector, o amb l’escoltador–, experiències vitals protagonitzades, quasi sempre, per personatges femenins.  És habitual que, en aquestes trobades, s’hi intercanvien punts de vista, per exemple, sobre l’anomenat “instint maternal”; o s’hi converse al voltant de la ironia amb què l’autora i els seus personatges han qüestionat, literàriament, l’amor vertader, o l’eficàcia dels tallers d’escriptura; o que s’hi evoque la copla, un motiu recurrent al llibre, com un llenguatge artístic que va marcar, amb arravataments passionals inclosos, tota una època.

Cartell de la pel·lícula Gilda, un clàssic del cine que inspira els relats "El secret de Gilda" i "Glenn Fort enamorat"

Cartell de la pel·lícula Gilda, un clàssic del cine que inspira els relats “El secret de Gilda” i “Glenn Ford enamorat”, i també la portada de Les temptacions.

Aquella vesprada, s’hi va establir una conversa agradable i fructífera entre Anna i el seu auditori. Però l’experiència més humana, i per a mi més instructiva, va arribar al final, quan s’hi va passar a la venda i dedicatòria dels llibres. Quan se’m va acostar un xicot, acompanyat d’un senyor més major, i amb el rostre encarat cap al fons de la sala i una rialla indeleble al seu rostre, em va demanar un llibre, me’l va pagar, i em va preguntar:

–No deu estar adaptat, veritat?
–Què vols dir amb “adaptat”?
–Sí, a Braille, adaptat al sistema Braille.

El vaig mirar, a aquells ulls que no em veien, i li vaig dir, amb pesar, que no. Ell no es va immutar, i va continuar parlant, sense deixar de somriure:

–No passa res. Jo ho demanaré i ho faran. Normalment, en valencià, tardaran un poquet més, però no importa, si passen mesos, o un any. Al final ho aconseguiré.

Li vaig preguntar com li deien. Em va dir que Fernando, i que estava molt content d’haver-nos sentit parlar aquella vesprada. Em va explicar que col·labora en el manteniment d’un bloc que es titula LLIBRES EN LÍNIA, gestionat des de l’associació Grup de Debat per la Igualtat d’Alzira, que pretèn, segons s’explica allà mateix: “que la literatura forme part, ara més que mai, de les nostres vides. Per açò pretenem crear una revista digital que ens permeta conèixer autors i autores que amb les seues obres mostren un compromís per la igualtat, i posar l’accent en les escriptores i escriptors en la nostra llengua, però sense oblidar-nos d’altres.”

Mai no m’havia trobat un rostre tan ple d’il·lusió. Mentre la humanitat en general es desgasta, i mentre plorem impotències i malbaratem energies lluitant contra el desànim,  Fernando no deixa de somriure, i compta amb la força infal·lible de la seua voluntat, per a escriure, per a aprendre, per a participar en actes culturals. Per a poder llegir un llibre, en valencià, amb la voracitat dels seus dits, que parla de la vida quotidiana d’uns personatges –la majoria dones– que s’obrin pas en un món contradictori, en el qual han de tractar de créixer com a persones satisfetes amb la vida: Les temptacions, d’Anna Lis. Tota una lliçó difícil d’oblidar.

Foto de família, amb Anna Lis i Fernando Gay al centre.

Foto de família, on s’hi distingeixen, entre els assistents al club de lectura, escriptors i artistes com ara Anna Moner, Sebastià Carratalà, Marc Granell, Dolors Pedrós… Al centre de la imatge, Anna Lis i Fernando Gay.

2 responses to “ELS ULLS DE FERNANDO

  1. eduard vilamitjana

    Què interessant una persona així! Ens dóna tota una lliçó. A més a més assumint que amb paciència fins i tot el LLEGIRÀ en valencià. Amb un somriure dels bons i amb la paciència d’en Fernando arribarem a tot arrreu. Gràcies Fernando i a tu Maria Josep per a dir-nos-ho……… i a Anna Lis. No defalliu!

  2. M’agradaria traslladar ací la resposta de qui dóna títol a l’entrada, quan li vaig demanar el seu consentiment per a parlar-ne. Segur que no l’importa, i així el farem també participar d’aquest diàleg: “sóc una persona que com molts, estima la cultura i considere que una forma bàsica d’adquirir coneixements consisteix en llegir. No sé de quina manera podriem col·laborar per a que hi haja més llibres adaptats en la nostra llengua.”
    Això simplement. Hi ha molta gent que, des d’unes circumstàncies personals no massa favorables, batallen contra vent i marea per aconseguir el que els importa. D’altres, amb tot al seu favor, es limiten a plorar des de la seua impassibilitat. Són maneres distintes d’estar al món. La meua admiració i el meu agraïment per als primers.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s