
El teniu a l’abast en la nostra botiga on line
Aquest article, redactat des de l’Associació Cultural, i amiga, Carcaixent M’agrada, es va publicar el dia 22 de juny de 2012 al diari digital Riberaexpress.
Carcaixent M’agrada i Edicions 96 presenten la nova obra de Vicent Sanchis
En dura competència amb el futbol televisat de l’Eurocopa, l’associació cultural Carcaixent M’agrada va congregar aquest dijous 14 de juny vora un centenar de persones en la presentació de la novel·la Cendres de Ternils (Edicions 96), de l’escriptor Vicent Sanchis i amb il·lustracions de Pau Àlvarez. L’acte va tenir lloc a l’ermita de Sant Roc, situada en el terme de Ternils, un espai extraordinari que resta com a testimoni del primer assentament de població a Carcaixent.
Els assistents a la presentació van poder gaudir, d’entrada, d’una visita guiada a càrrec de Francesc Torres, cap de l’Arxiu del Regne de València, qui va explicar el procés de restauració seguit en aquest monument d’estil gòtic inicial datat al segle XIII. L’historiador va explicar els canvis produïts a l’edifici després de la conquesta cristiana i els efectes de les successives inundacions, que van acabar per desplaçar la població cap a l’actual barri de Cogullada i, posteriorment, al nucli urbà que va donar origen a Carcaixent.
Una vegada a l’interior de l’ermita, Pau Álvarez va iniciar l’acte estrictament literari amb una amena explicació del treball editorial i d’il·lustració de l’obra, un procés sovint desconegut per al gran públic. Hi va mostrar esborranys dels dibuixos i algunes de les fotografies que va utilitzar durant el procés de documentació per reflectir amb la màxima fidelitat els costums i objectes usats durant el període en què està ambientada la novel·la, que s’inicia amb el final de la Guerra Civil espanyola i clou amb la pantanada de Tous.
De la seua banda, el professor Vicent Pascual va fer una magnífica dissecció de l’obra, destacant-hi no només “la prosa elegant i el llenguatge genuí” amb què està escrita, sinó també el rerefons de crítica social que traspua l’acció, així com “el sentit de l’humor molt valencià en la superfície però puntejat per càrregues de profunditat en cada capítol”. Per a Vicent Pascual, el relat de Cendres de Ternils demostra als lectors que un poble “que abandona les seues arrels i el seu patrimoni lingüístic i cultural, que no és capaç de lluitar contra l’opressió dels poderosos i que no és capaç de construir un projecte polític comú no té capacitat per a sobreviure i està destinat a diluir-se, com Ternils, en els pobles del costat”.
Finalment, l’escriptor de Rafelguaraf establert des de 1981 a Carcaixent, va agrair a l’associació Carcaixent M’agrada, a Edicions 96 i al nombrós públic assistent la seua complicitat per fer possible que aquesta obra literària, la més ambiciosa de la seua dilatada trajectòria, estiga ja a les mans dels lectors. A partir d’ara, el relat coral i la ironia de Cendres de Ternils passa de les mans de l’autor a les del públic, que és qui té l’última paraula.
Aquells que encara no coneixeu l’obra, podeu llegir les primeres pàgines ací.